Tekening klaarmaken voor lasersnijden
Tekenregels
Wij kunnen vrijwel elke vector tekening met een .ai (Adobe Illustrator), .eps (Adobe Illustrator) of .dxf (Autocad, Rhinoceros etc.) indeling lasersnijden, deze tekening moet echter wel aan bepaalde tekenregels voldoen zodat onze machines deze op de juiste manier kunnen inlezen.
1. Er zijn 3 verschillende bewerkingsmogelijkheden: snijden, lijn graveren en vlakgraveren. Door middel van verschillende lijnkleuren kan je in je tekening de verschillende bewerking onderscheiden. Je kan zelf bepalen welke kleuren de lijnen zijn (behalve wit).

2. Zet tekst elementen om naar contouren/lijnen en verwijder de vlakvulling.

3. Voeg overlappende graveervlakken samen en verwijder dubbele snij- en graveerlijnen.

4. Houd minimaal 5 mm afstand tussen verschillende onderdelen en 5mm van de rand van het materiaal.

5. Verwijder alle elementen behalve snijlijnen en graveerlijnen zoals snijmaskers, maten, foto’s en hulplijnen.
Aanvullende tekenregels
-Zorg dat de lijnen van vlakgravures volledig gesloten zijn.
-Zet de unit van je tekenprogramma naar millimeter. Voor DXF is het belangrijk dat de tekening in millimeters geëxporteerd wordt.
-Zorg dat lijnen (“stroke”) uitgelijnd zijn naar het midden van het pad. In adobe illustrator kan dit gedaan worden door alles te selecteren, vervolgens ‘venster > lijn > lijn uitlijnen naar midden’.
– Plaats alle onderdelen (van dezelfde materiaal en dikte) op één plaat, gebruik hierbij de standaard maten per materiaal en nest je onderdelen.
-Houd rekening met mogelijke beperkingen van het materiaal, hier lees je over op de desbetreffende materialen pagina.
Vector bestand opmaken/verkrijgen.
Vector bestanden zijn noodzakelijk voor zowel een prijsopgave als voor de daadwerkelijke productie. Een omschrijving, schets of foto is helaas niet voldoende. Er zijn meerdere manieren om aan een vector ontwerp bestand te komen:
1: Zelf ontwerpen. Deze methode is het goedkoopst en (afhankelijk van je kennis van de noodzakelijke softwarepakketten) het makkelijkst. Je kan hierbij gebruik maken van gratis of betaalde software pakketten zoals Adobe illustrator, Inkscape, Fusion 360, Autocad. Lees meer hierover in het paragraaf “welke software moet ik gebruiken om mijn tekening op te maken”
2: Via freelancers. Op websites zoals Fiverr of Upwork zijn duizenden ontwerpers actief die snel en kostenefficiënt een vector bestand kunnen maken die voldoet aan de tekenregels.
3: Via ons. Via deze methode ben je verzekerd van het beste resultaat, ons tarief voor ontwerpen is €60 ex. BTW per uur.
Welke software & bestandstype moet ik gebruiken?
Julo’s laser software werkt alleen met vector ontwerp bestanden, dit zijn bestanden waarbij de inhoud bestaat uit lijnen en coördinaten in plaats van pixels. Deze lijnen en coördinaten dienen als “pad” voor de lasersnijder.
Vector bestanden kennen veel verschillende indelingen, enkele veel voorkomende indelingen zijn .PDF, .EPS, .AI, .DXF, .DWG, .SVG en .CDR. Onze software herkent alleen .DXF en .AI bestanden, andere bestanden kunnen omgezet worden door middel van de onderstaande softwareprogramma’s of online tools zoals Convert.io (let op: soms wordt de inhoud van het ontwerp veranderd/verschoven wanneer een bestand wordt omgezet door een online tool).
Tip: .AI kan niet direct uit Inkscape geëxporteerd worden, om dit op te lossen kan je je document eerst als .PDF bewaren en dan de bestandsextensie naar .AI wijzigen.
Sommige (pixel-gebaseerde) afbeeldingen kunnen ook omgezet worden naar vectoren (afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding en complexiteit), maar dit vereist over het algemeen nabewerking. Dit kan zowel online als in computer programma’s zoals Adobe Illustrator gedaan worden.
Veel gebruikte softwarepakketten om vectorbestanden op te maken zijn:
– CAD software zoals Fusion 360, Autocad en Rhinoceros
– Grafische bewerking programma’s zoals Adobe Illustrator, Inkscape (gratis!) en Coreldraw. Programma’s zoals Adobe Photoshop zijn niet geschikt omdat deze geen vectoren ondersteunen.
Belangrijk: afhankelijk van de instellingen en exportopties van een CAD bewerkingsprogramma kan de schaal gewijzigd worden. Controleer in je instellingen of de unit op millimeter staat.